Vem är jag, var kommer jag ifrån och var hör jag hemma? I olika skeenden av livet händer det att man börjar fundera över sin identitet. Alla vill vi höra hemma någonstans och känna att vi har något gemensamt med andra människor. Även om vi inte känner varandra sedan förut men springer vi in i varandra på flygplatsen i Paris så har vi en massa gemensamt för att vi kommer från samma region, talar samma språk eller ser likadana ut (om du är i någon liten by i Afrika tror jag att du känner en viss samhörighet om det dyker upp en annan person som är blond och blåögd).
I Camilla Berggrens bok Hemifrån Hem intervjuas finlandssvenskar som har flyttat från Finland till Sverige. Den första som intervjuas flyttade på 1940- talet och den senast i början av 2000- talet. Motiven till att flytta har ändrats och alla utflyttare har ju sina egna skäl till varför de valde att lämna sitt hemland för att söka lyckan i väster. De som flyttade på 40-, 50- och 60- talet gjorde de främst för att det var så svårt att få jobb i Finland. I Sverige fanns det jobb, det var lätt att få banklån och bygga sig ett hus. I Sverige var framtiden ljus och i Finland slet man med sitt mörka förflutna. Flera utav de som intervjuas säger också att en fördel med att flytta till Sverige var att man slapp finskan. Känslan av att inte vara tillräckligt bra på finska gjorde att folk blev osäkra och kände sig underlägsna i sitt dagliga liv. Det blev också en begränsning gällande tänkbara arbetsplatser.
Berggrens bok väcker funderingar i mig angående identitet och var jag riktigt hör hemma. Jag vet vad som står i mitt pass, finländsk medborgare, och visst känner jag mig som en finländare. Men det är ju så mycket upp till mig själv. Jag vet saker om mitt fosterland mest tack vare eget intresse. Vill man här på Åland inte veta något om Finland så går det alldeles utmärkt; istället kan man vara en wannebe- svensk och bara läsa rikssvenska tidningar, se på SVT och lyssna på SR.
Vad har man då för identitet?
När jag åker ut och reser och träffar finländare så är det inte så kul för jag kan inte spontanprata med dem. Utan om jag ska våga säga något måste jag öva en liten fras i mitt huvud och när det gäller en främling så kanske jag bara struntar i det och fortsätter med mitt eget liv. För visst är språket en stor del av en människas identitet. Kan man inte språket som talas runt omkring en tillräckligt bra är det svårt att bli en del av samhället.
Vad är min identitet? Ålänning, visst en världsmedborgare från Åland. Här kommer jag!