I helgen lagade jag julgodis och för första gången blev det helt enkelt superbra. Hemligheten är den att man inte ska stressa godiset, utan låta det få ta den tid det behöver. Med det menar jag att man verkligen ska låta kolan koka tillräckligt länge, annars stelnar den inte.
Citruskola
100 gram smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap, ljus
1 tsk vaniljsocker
1 st blodgrapefrukt, rivet skal (eller 1 citron och 2 lime)
1 droppe röd karamellfärg
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Blanda i grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
2. Koka utan lock i ungefär 15 minuter till 125 grader. Rör om då och då och gör ett kulprov.
3. Tillsätt citrusskal och karamellfärg och häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna och skär eller klipp i bitar och slå in i papper.
Chokladkola
4 dl ljus sirap
3 msk kakao
5 dl vispgrädde
4,5 dl socker
1. Blanda sirap och siktad kakao i en tjockbottnad gryta som rymmer minst 5 liter. Rör i övriga ingredienser.
2. Koka kolan utan lock i ungefär 40 minuter till 125 grader eller gör ett kulprov, droppa kola i kallt vatten och se om det går att rulla en kula som är seg, då och då.
3. Häll upp kolan på en plåt med bakplåtspapper. När kolan har svalnat, skär den i bitar och vira in i papper.
Citruskola
100 gram smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap, ljus
1 tsk vaniljsocker
1 st blodgrapefrukt, rivet skal (eller 1 citron och 2 lime)
1 droppe röd karamellfärg
1. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Blanda i grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
2. Koka utan lock i ungefär 15 minuter till 125 grader. Rör om då och då och gör ett kulprov.
3. Tillsätt citrusskal och karamellfärg och häll upp smeten på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna och skär eller klipp i bitar och slå in i papper.
Chokladkola
4 dl ljus sirap
3 msk kakao
5 dl vispgrädde
4,5 dl socker
1. Blanda sirap och siktad kakao i en tjockbottnad gryta som rymmer minst 5 liter. Rör i övriga ingredienser.
2. Koka kolan utan lock i ungefär 40 minuter till 125 grader eller gör ett kulprov, droppa kola i kallt vatten och se om det går att rulla en kula som är seg, då och då.
3. Häll upp kolan på en plåt med bakplåtspapper. När kolan har svalnat, skär den i bitar och vira in i papper.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar